Özellikle son dönemde tıp doktorları ve sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddetin sürekli hâle gelmesi, kamusal hizmet standartlarının değişmesi gerekliliği kadar sağlık hizmetlerinde güvenliğe dayalı yasaların oluşturulmasını da zaruri kılmaktadır.
Erişilebilir, sağlık altyapısını güçlendiren, hasta memnuniyetini arttıran, tıp çalışanlarının özlük haklarını ve çalışma standartlarını iyileştiren politikalar, tüm paydaşların aktif katılımı da sağlanarak hayata geçirilmelidir.
Önleyici sağlık hizmetleri ve tamamlayıcı tıp çalışmaları desteklenmeli ve hasta hakları titizlikle korunmalıdır.
SAĞLIK TEMEL BİR İNSAN HAKKIDIR
Sağlık hakkı temel bir insan hakkıdır ve her insan için aynı önemdedir. Nitekim Anayasada sağlık hakkı sosyal haklar arasında yer almaktadır (m.56). Sağlık hakkı, hasta hakları ile sağlık çalışanlarının görev sorumluluklarını da kapsamaktadır. Toplumda yaşayan her bireyin kaliteli sağlık hizmet alma hakkı vardır. Dolayısıyla kamu hastanelerinin, özel hastanelerin standartlarında sağlık hizmeti verecek şekilde donatılması ve hizmet kalitelerinin yükseltilmesi gerekmektedir.
Yine sağlık hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesi ve iyileştirilmesi için sağlık çalışanlarının çalışma saatleri ve özlük haklarına ilişkin talepleri dikkate alınarak gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Ayrıca sağlık çalışanlarının ücretlerine ilişkin de ciddi şikayetleri olduğu görülmektedir. Ücret iyileştirmeleri yapılarak sağlık çalışanlarının yurt dışına gidişleri önlenmelidir.